Clinica Medicala Asclepion, de sanatatea ta ne ocupam noi
Clinica Asclepion

Piatra Neamț, Str. Cuejdi nr. 6
Telefon: 0233232324 / 0371055460

Roman, Str. Bogdan Dragoș, nr. 87
Telefon: 0787419223

Târgu Neamț, Str. Mihail Sadoveanu, nr. 5
Telefon: 0751910581

Telefon: 0233 232 324

Telefon: 0371 055 460

Social Media

„Culorile Copilariei” – vernisajul micilor artisti din jud. Neamt

„Culorile Copilariei” – vernisajul micilor artisti din jud. Neamt

Vernisajul expoziției ”Culorile Copilăriei” a avut loc pe 29 iunie, în Sala Cupolă a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamţ.

Anul acesta, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, în parteneriat cu Nord Arin și Asociația RADA, am desfășurat Atelierele de pictură ”Culorile Copilăriei”, un proiect de susținere a artei la nivel local.

Atelierele de pictura Culorile copilariei

 

 

 

 

 

 

 

 

Atelierele de pictură ”Culorile Copilăriei” continuă firesc acțiunile Clinicii Asclepion de implicare în comunitate și de sprijinire a activităților educaționale și culturale în rândul copiilor din zonele rurale ale județului Neamț. Acestea s-au desfășurat pe durata a 4 săptămâni, în incinta Bisericii Sfânta Treime Vaduri, având-o drept coordonator pe Ana Ranete, un artist plastic local extrem de apreciat, membră a Asociației Artiștilor Plastici București, a Uniunii Artiștilor Plastici și a altor asociații de vază ale lumii artiștilor plastici. Activitățile au culminat cu vernisajul expoziției ”Culorile Copilăriei”, care a avut loc pe 29 iunie, în Sala Cupolă a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamţ.

”Ne mândrim cu copiii talentați din comunitatea noastră și ne bucurăm să îi susținem cu fiecare ocazie, fie că vorbim de activități extrașcolare educaționale sau artistice”, spune Doina Crețu, Director General Clinica Asclepion. ”Ne aflăm deja la cea de-a treia expoziție de pictură pe care o găzduim. Dacă până acum copiii au pictat pe hârtie și pe lemn pentru expozițiile ”Emoție de român” și ”Lemn și pensule”, de data aceasta micii artiști au utilizat un suport inedit, cu rezultate deosebit de frumoase. Suntem convinși că astfel de experiențe sunt extrem de valoroase pentru formarea lor în zona artelor plastice, dar și pentru modelarea lor ca oameni.”

Atelierele ”Culorile copilăriei” au vizat elevii celor trei școli partenere ale Clinicii Asclepion – Școala Gimnazială Vaduri, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Pîngărați și Școala Gimnazială „Iulia Hălăucescu”, Tarcău -, având loc într-un cadru restrâns, pentru ca ritmul de învățare să fie unul intensiv. Cei 16 participanți cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani au realizat de la zero, sub îndrumarea mentorului Ana Ranete, un total de 36 de lucrări pe sticlă, abordând tematici diverse: de la teme și simboluri specifice vârstei copilăriei, din categoria ”joc și joacă”, până la peisaje, motive florale și icoane.

Micii artiști au lucrat cu numai patru culori – roșu, albastru, alb și galben –, tocmai pentru a învăța să combine culorile și să creeze cât mai multe tonuri, însă sub îndrumarea mentorului, au reușit să obțină o gamă diversă de culori, inclusiv negru. Copiii au lucrat spontan, cu tușă rapidă și vivace sau sensibilă”, a remarcat profesorul coordonator Ana Ranete.

La finalul lunii iunie, chiar de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, picturile au fost expuse în cadrul vernisajului ”Culorile Copilăriei”, un eveniment plin de emoție și culoare, care a marcat debutul expoziției cu vânzare cu același nume. Vernisajul a debutat cu recitalul de vioară al doamnei Luminița Macavei, acompaniată de tânăra violonistă aspirantă Anastasia Istrate, un moment plin de emoție și vibrație artistică.

Ulterior, picturile delicate ale micilor artiști au fost analizate de profesorul coordonator Ana Ranete și aplaudate la scenă deschisă, iar organizatorii – dna Doina Crețu, Director General al Clinicii Asclepion, Viorel Crețu, Director General Nord Arin, Bogdan Ploscaru, preot paroh al Bisericii Sfânta Treime Vaduri și doamna Laura Ploscaru de la Asociația RADA au premiat absolvenții seriei de ateliere cu diplome, medalii, dulciuri și cadouri simbolice. Toți absolvenții atelierelor ”Culorile Copilăriei” au fost premiați pentru munca, evoluția și performanțele obținute prin aceste lucrări, cu atât mai mult cu cât vorbim despre pictura pe sticlă, ce presupune o tehnică pretențioasă.

Deși pictura pe sticlă este o tehnică specială, deloc simplă, chiar și cursanții care au venit pentru prima dată la un astfel de atelier de pictură s-au adaptat foarte repede; copiii sunt deosebit de receptivi, spontani și au drag de culoare”, explică doamna Ranete. „Pictura pe sticlă este mai dificilă nu numai prin faptul că o pictezi pe o parte și o privești pe cealaltă parte, ci și prin structura materialului, materialul fiind foarte lucios și aderența culorii fiind îngreunată. Astfel, suprafața trebuie pregătită în funcție de culoarea care urmează a fi aplicată.

Despre materialele utilizate de micii artiști pe parcursul celor patru săptămâni de curs, Ana Ranete explică: Tehnica de pictură pe sticlă constă în aplicarea conturului, a izvodului cu ajutorul unui colorant negru, de regulă tuș, dar la atelierele cu copiii am utilizat markere permanente, pentru ca într-o primă fază să-și însușească tehnica în sine, ulterior putând lucra cu materiale mai performante. Apoi, se lucrează detaliile picturii, iar abia ultimul strat aplicat este cel care va forma fondul și unitatea compoziției.

Expoziția va fi găzduită, în perioada 11-31 iulie, de Clinica Asclepion din Str. Cuejdi nr. 6. Lucrările pot fi achiziționate de către iubitorii de artă sau pur și simplu de către cei care doresc să susțină artiștii plastici aspiranți din comunitatea nemțeană. Sumele colectate vor ajunge integral la autorii lucrărilor.

Diplome de merit au fost acordate absolvenților:
  • Marta Țăranu, 9 ani, Colegiul Tehnologic „Spiru Haret” Piatra-Neamț – diploma pentru „Cel mai tânăr cursant”
  • Adelina Crușitu, 12 ani, Școala Gimnazială Vaduri – diploma pentru ”Delicatețea compoziției”
  • Elena-Silvia Grasu, 11 ani, Școala Gimnazială „Iulia Hălăucescu”, Tarcău – diploma pentru „Armonia compoziției”
  • Anastasia Istrate, 10 ani, Școala Gimnazială „Iulia Hălăucescu”, Tarcău – diploma pentru „Spontaneitate artistică”
  • Maia Diaconu, 12 ani, Școala Gimnazială Vaduri – diploma pentru „Cea mai vibrantă tușă”
  • Andrei Cojocariu, 11 ani, Școala Gimnazială „Iulia Hălăucescu”, Tarcău, diploma pentru „Expresivitate”
  • Ștefan Grasu, 11 ani, Școala Gimnazială „Iulia Hălăucescu”, Tarcău – diploma pentru ”Perseverență”.

Felicitări tuturor absolvenților proiectului ”Culorile Copilăriei” pentru lucrările pline de culoare și optimism, dar mai ales pentru consecvență, pentru apropierea de zona artelor plastice, pentru timpul investit și pentru dorința de a se autodescoperi și de a evolua!

Mai multe fotografii de la eveniment sunt disponibile pe pagina dedicata, aici.