Clinica Medicala Asclepion, de sanatatea ta ne ocupam noi

Piatra Neamț, Str. Cuejdi nr. 6
Telefon: 0371055460 / 0758429411

Roman, Str. Elena Doamna, Nr.1
Telefon: 0787419223

Târgu Neamț, Str. Mihail Sadoveanu, nr. 5
Telefon: 0751910581

Vaduri, Str. Scolii, nr. 1A
Telefon: 0771485947

Piatra Neamt: 0758 429 411

Piatra Neamt: 0371 055 460

Roman: 0787 419 223

Hangu: 0770 388 232

Social Media
 

OPTOMETRIE. Importanța lentilelor polarizate

OPTOMETRIE. Importanța lentilelor polarizate

Interviu cu Mirela Lovin, Optometrist Clinica Asclepion

Din discuțiile purtate zilnic cu pacienții Clinicii Asclepion, am descoperit că este dificil pentru o mare parte dintre aceștia să își aleagă lentilele corecte, necesare activităților zilnice și de care au nevoie pentru îmbunătățirea și confortul acuității vizuale.

Cum ne afectează radiațiile UV ochii și vederea?

Este bine cunoscut faptul că radiațiile solare de tip UV (ultraviolete) pot cauza deteriorarea vederii pe termen lung, efectele fiind de cele mai multe ori ireversibile. Aceste radiații ard pielea și distrug părțile componente ale globului ocular, iar expunerea îndelungată la radiațiile UVB poate duce la apariția cataractei (tot mai des întâlnită la persoanele tinere), precum și la apariția altor afecțiuni ale globului ocular. Radiația UVA este în principal absorbită de cristalin.

Iată care sunt principalele aspecte ale radiațiilor UV de care trebuie să ținem cont:

 • expunerea cea mai mare la radiațiile UV în timpul zilei este între orele 10.00 și 17.00;
 • în perioada lunilor de vară, radiațiile sunt mai intense;
 • în zilele cu cer acoperit, radiațile UV sunt reduse doar cu 20-40%;
 • radiațiile UV reflectate sunt la fel de dăunătoare ca și cele directe; nisipul reflectă 25% din ele, apa 100%, iar zăpada aproximativ 85%.

 

Ce ochelari de soare purtăm, în funcție de vremea de afară?

Ochelarii de soare trebuie să constituie o protecție solară pentru ochii fiecăruia dintre noi în aceeași măsură în care cremele de protecție solară ne protejează pielea de arsurile nocive. Cum putem beneficia de această protecție? Folosind ochelari cu lentile polarizate.  În cazul în care avem nevoie de o corecție optică (dioptrii) pentru distanță, este obligatoriu ca aceasta să se regăsească pe lentilele polarizate ale ochelarilor. În caz contrar, aceștia ne vor obosi ochii.

Unii ochelari de soare, care au doar lentile colorate și nu oferă protecție UV, pot face mai mult rău decât dacă nu i-am purta. Aceștia dilată pupila, lăsând o cantitate mai mare de radiație UV să intre în ochi și să producă leziuni ireversibile pe retină.

În funcție de cantitatea de lumină transmisă prin lentilă (transmitanță vizuală) și pe care o regăsim marcată pe brațul ochelarilor de soare sau pe eticheta acestora, există mai multe categorii de ochelari de soare:

 • categoria 0 (80-100%), eficienți pe vreme cu nori, fără soare
 • categoria 1 (40-80%), eficienți pe vreme cu nori și puțin soare
 • categoria 2 (18-43%), eficienți pe vreme cu soare moderat
 • categoria 3 (8-18%), eficienți pe soare puternic, în medii ce pot cauza reflexii (apă, nisip)
 • categoria 4 (-8%), recomandați când e soare puternic sau zăpadă; se interzice purtarea acestui tip de ochelari la condus, transmitanța vizuală fiind foarte mică.

Aș dori, de asemenea, să atrag atenția asupra ochelarilor de soare cumpărați din magazine, care nu sunt polarizați și care, prin urmare, nu oferă nici un grad de protecție, lentilele acestora permițând razelor de lumină să treacă prin ele sub același unghi sub care au fost reflectate de suprafața unui obiect. Acest lucru poate cauza probleme în cazul conducătorilor auto care se deplasează pe un drum umed, aceștia fiind orbiți de radiația luminoasă reflectată de apa de pe șosea.

Ce sunt și cum ne ajută lentilele polarizate?

Lentilele polarizate permit radiațiilor să treacă prin lentilă doar în  plan vertical, eliminând astfel reflexiile din plan orizontal și asigurând o relaxare a ochilor. Mai mult decât atât, există și o cromatică a lentilelor polarizate, culoarea acestora ajutând la absorbirea luminii. Ea poate fi aleasă în funcție de preferințele personale, cu câteva precizări:

 • tonurile de gri reduc luminozitatea și nu distorsionează culorile;
 • tonurile de maro distorsionează modul în care veți percepe culorile;
 • tonurile de verde creează un contrast între obiecte și reprezintă cea mai potrivită variantă pentru conducătorii auto.

Se impune însă o precizare în cazul lentilelor polarizate și anume aceea că nu pot fi folosite ca lentile pentru ochelari cu purtare permanentă, deoarece din cauza filtrului polarizat, imaginea de pe monitoarele LCD (ecranul telefonului, al calculatorului al televizorului, etc.) va fi distorsionată.

 

Sunt ochelarii cu lentile polarizate recomandați la copii?

Ochii copiilor sunt mult mai sensibili la radiațiile UV decât cei ai adulților, pentru că sunt mai puțin capabili să filtreze aceste raze. De asemenea, copiii petrec mult mai mult timp afară decât adulții, prin urmare ochelarii care blochează o mare parte din radiațiile UV sunt de o importanță majoră pentru aceștia.

Nu recomand ochelari cu lentile heliomate la persoanele mai tinere de 20 de ani, deoarece acestea păstrează un grad de închidere de 6-8%, indiferent de condiții, fapt care ar putea inhiba folosirea potențialului maxim și dezvoltarea corespunzătoare a percepției vizuale a acestora.

În cazul copiilor, există două variante de protecție și anume:

 • lentile montate pe rame cu clip-on polarizat și folosirea acestuia doar la exterior;
 • ochelarii cu lentile polarizate, cu dioptrii dacă este cazul.

 

Programări la telefon: 0233.232.324/ 0371.055.460. 

Mai multe informații despre serviciile Clinica Asclepion aici

 

Mirela Lovin, Optometrist Clinica Asclepion