Clinica Medicala Asclepion, de sanatatea ta ne ocupam noi

Piatra Neamț, Str. Cuejdi nr. 6
Telefon: 0371055460 / 0758429411

Roman, Str. Elena Doamna, Nr.1
Telefon: 0787419223

Târgu Neamț, Str. Mihail Sadoveanu, nr. 5
Telefon: 0751910581

Vaduri, Str. Scolii, nr. 1A
Telefon: 0771485947

Piatra Neamt: 0758 429 411

Piatra Neamt: 0371 055 460

Roman: 0787 419 223

Hangu: 0770 388 232

Social Media
 

Gastroenterologie, când este recomandată consultația?

Gastroenterologie, când este recomandată consultația?

Interviu cu Dr. Amariei Ioana Mihaela, medic gastroenterolog cu competență în endoscopie – Clinica Asclepion.

Începând cu luna martie, la Clinica Asclepion din Piatra-Neamț se pot efectua consultații prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Gastroenterologie Asclepion Piatra Neamt

Ce este gastroenterologia?

Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului digestiv (afecțiuni gastrointestinale, hepatice, colecistice, pancreatice).

 

Când este indicat un consult gastroenterologic?

Consultul gastroenterologic se efectuează la recomandarea medicului de familie, sau atunci când persoana prezintă simptome medii: greață, vărsături, tulburări de tranzit. Recomandarea noastră este ca pacienții să se prezinte la medic înainte de apariția unor simptome severe, precum scaune cu sânge, astfel tratamentul poate fi unul mai ușor și se pot evita complicațiile ulterioare.

 

Care sunt principalele simptome care semnalează afecțiunile gastrice?

Cel mai des întâlnite simptome care anunță necesitatea unei vizite la gastroenterologie includ durerile abdominale generale sau localizate, flatulență, tulburări de tranzit, constipație, diaree, vărsături, greață, icter sau dificultate la înghițit. Fiecare dintre noi își cunoaște organismul și dacă suntem atenți, putem sesiza din timp schimbările care apar în organismul nostru și putem lua măsuri.

 

De la ce vârsta putem merge la gastroenterolog?

O primă vizită la medicul gastroenterolog poate fi făcută de pacienții cu vârsta de minim 16 ani.

 

Există o anumită categorie de pacienți sau o vârstă după care vizita la gastroenterolog devine recomandată în scop preventiv?

Există mai multe situații în care se recomandă vizita la medicul gastroenterolog în scop preventiv chiar și în lipsa unor simptome acute. Aici putem menționa cazul bolilor cu competență genetică (de exemplu: neoplasm de colon), când se recomandă monitorizare frecventă după vârsta de 40 de ani. În cadrul vizitei la medicul gastroenterolog, este indicat să îl întrebați pe acesta când recomandă să mergeți la următorul consult.

 

În ce constă o consultație gastroenterologică? Este nevoie de vreo pregătire din partea pacientului înainte de vizita la cabinet?

O pregătire speciala este necesară numai în caz de investigații (de exemplu: colonoscopie). Atunci, este obligatoriu ca pacientul să se consulte cu medicul specialist, pentru a primi schema necesară a fi urmată și, bineînțeles, să o urmeze cu strictețe.

 

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni tratate de medicul gastroenterolog?

Afecțiunile cu cea mai ridicată incidență în rândul pacienților sunt gastrita, esofagita, intestinul iritabil, hepatita cronică, colecistita cronică și boala hemoroidală.

 

Ne puteți recomanda câțiva pași de urmat pentru a putea preveni apariția acestor afecțiuni?

Este important să abordăm un stil de viață și un regim de muncă echilibrat, fără abuz de toxice (alcool, droguri, fumat) sau abuz de medicamente fără prescripție medicală.

Care sunt top 5 factori de risc și categorii de alimente de evitat pentru a preveni bolile gastrice.

Primul factor de risc și cel mai important este factorul genetic și toleranța efectivă a fiecărui organism, știm că fiecare individ este unic și poate prezenta anumite sensibilități/ alergii. Aici mai trebuie menționat și faptul că alimentele prietenoase sau neprietenoase cu anumite afecțiuni depind de segmentul tubului digestiv afectat și de natura afecțiunii. Totuși, ca regulă general valabilă pentru noi toți, sunt de evitat abuzurile de condimente, dulciuri, grăsimi, asociate cu stres intens și prelungit.

 

Care sunte serviciile de gastroenterologie pe care le găsim în Clinica Asclepion din Piatra Neamț?

În cadrul clinicii private Asclepion pacienții pot beneficia atât servicii de consultație – acum și prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie – cât și de ecografie abdominală și superioară.

 

Dr. Amariei Ioana Mihaela oferă consultații la Clinica Asclepion din Piatra Neamț în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 08:15.

Programări la telefon: 0233.232.324/ 0371.055.460.

Mai multe informații despre serviciile Clinica Asclepion aici